Woensdag 26 oktober ’22
No Waste Tips //
Op No Waste Woensdag delen we tijdens een bijzonder diner een aantal van onze slimme anti-verspillingstips met u.
Waarom? Simpel: verspilling is niet meer van deze tijd.

Uw keuken of de onze?
Lekker praktisch
Natuurlijk is er een verschil tussen onze keuken en die van u. En natuurlijk beseffen wij dat u niet fulltime aan het koken bent.
Daarom hebben we geprobeerd om hier tips te verzamelen waar u thuis echt uw voordeel mee kunt doen.
Opmerkingen, toevoegingen of reacties? Aarzel niet om contact op te nemen!

Hoe onze werkwijze helpt
Interview ad groene hart
Meer weten over ons Chef’s menu of onze manier van werken? Lees dan dit interview van 5 oktober 2022 in AD Groene Hart.
uit de keuken van kom eten
Tips & trucs//
Tijdens het koken
AFSNIJDSELS BEWAREN: bouillon maken
De afsnijdsels van groente zijn de perfecte basis voor een mooie groentebouillon! Bewaar daarom de left-overs van de uien en bietjes en andere groenten. Rooster deze tien minuten op 180 graden in de oven (op wat bakpapier). Pak vervolgens een grote pan, doe de geroosterde groenten erin en giet er water op. Laat deze zo’n 30 minuten op laag vuur koken en je hebt een mooie groentebouillon!
Extra tip: voeg kruidnagel, jeneverbes en peperkorrels toe voor wat mooie smaken.
AFSNIJDSELS BEWAREN: DE COMPOSTHOOP
Zo ongeveer de oudste truc uit het boekje: bewaar je gft-afval en maak er een composthoop van. Dit is altijd de beste bemesting voor je groentetuin.
Bij Kom Eten gaat alles wat niet nog gebruikt kan worden, naar de moestuin van Tuinheld Andre. Tot de koffieprut aan toe wordt zo alles circulair gemaakt.

Lekkere left-overs
SCHILLEN FRITUREN
Was en droog de schillen goed (bijvoorbeeld van pastinaak of wortel). Frituur de schillen op 170 graden tot knapperig. Werk af met wat zout naar smaak.
RESTJES WIJN: DOOR DE SAUS
Staartje wijn over en net niet meer lekker om te drinken? Daar kun je nog perfect mee koken. Gebruik de wijn om sauzen mee op te peppen.
RESTJES WIJN: MAAK WIJNAZIJN
Meer dan een staartje wijn over maar zonde om weg te gooien? Maak een eenvoudige fruitazijn! Doe vers fruit in een weckpot. Giet de oude wijn erbij. Dek af met een doek, zodat de lucht eruit kan.
OUD BROOD: CROUTONS MAKEN
Oud brood is een top-ingredient! Snijd of kruimel het brood in kleine stukjes. Meng met olijfolie en zout. Bak vervolgens in de oven op 180 graden tot de croutons goudbruin en knapperig zijn. Lekker door de soep of salade!
Risotto over? Italiaanse bitterballen!
Risotto kan lastig zijn als het gaat om het inschatten van de hoeveelheid. Heb je over? Maak Italiaanse bitterballen! Draai van de koude leftovers risottoballetjes. Haal ze door de bloem, dan door een losgeklopt ei en dan door paneermeel. Frituur de balletjes op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Je zou nog restjes kruiden of kaas kunnen toevoegen aan de leftover risotto. Gebruik je de ballen niet direct? Doe ze dan niet in de frituur maar in de vriezer! Zo heb je altijd wat lekkers in huis voor onverwacht bezoek!

Beter bewaren
inmaken: de 1-2-3 methode
Als er veel van dezelfde groente uit de tuin komt, maken wij dit graag in. Het belangrijkste hierbij? Hygienisch werken, dan kan het (bijna) niet misgaan.
Het gemakkelijkste kun je werken met de 1-2-3-methode: dit betekent dat je gebruikt:
- 1 deel suiker (100 gram)
- 2 delen water (200 gram)
- 3 delen azijn (300 gram)
Eventueel kun je specerijen als peperkorrels, korianderzaad of mosterdzaad naar smaak toevoegen. Breng alles in een pan aan de kook. Moeten de groenten nog een beetje garen? Bijvoorbeeld bij wortel of bloemkool? Giet dan het warme water over de groente in de weckpot. Is garen van de groenten niet nodig? Laat dan het mengsel afkoelen en giet ‘t koud over de groenten.
Kruiden: goed bewaren
Verse kruiden houd je het langste goed door ze in te rollen in wat keukenpapier. Sprenkel daar een klein beetje water overheen en doe de kruiden in een afgesloten bak in de koelkast.
Kruiden: drogen
Te veel verse kruiden over om snel te gebruiken? Haal ze uit de koelkast voordat ze te ver heen zijn, laat ze drogen en gebruik gewoon de gedroogde versie.
Met wortel en al bewaren
Bosui of prei in huis met de wortel er nog aan? Zet deze in het water zodat ‘ie weer aangroeit. Ververs het water af en toe om alles uit de groente te halen!
The ugly ones
Wees niet te bang om ‘lelijke’ of overrijpe verse producten te kopen. Deze zijn juist vaak superlekker (want rijp!). En meer no waste wordt het niet! 😉

Hoe onze werkwijze helpt
Verspillingsvrij koken
Wie ons kent, weet dat creativiteit en verspillingsvrij werken de dingen zijn waar wij in de keuken bij Kom Eten het meest trots op zijn. Met de producten die in het seizoen zijn, koken we met veel liefde de mooiste gerechten om onze gasten mee te verrassen.
We werken niet met een menukaart en veelal op reservering. Daardoor hebben we zo goed als geen verspilling meer in de keuken. En daar zijn we trots op. Verspilling is immers niet meer van deze tijd!
Meer over Kom Eten
Kom Eten op Instagram
Nieuwsgierig naar onze menu’s en de sfeer?
inschrijven mailing
Menu updates?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en u bent altijd als eerste op de hoogte van ons nieuwe menu.
Kom je eten?
Graag tot snel //
18.00-23.00 uur
gesloten
Telefoon
071-5012220
Adres
Kerkstraat 22, 2355 AE Hoogmade
welkom@kometeninhoogmade.nl