Kaasboerderij ‘t Groene Hart
Kaasboerderij ‘t Groene Hart in Hoogmade is een vijfde-generatie-familiebedrijf. De boerderij ligt tussen Leiden en Alphen aan den Rijn, middenin de natuur van het Groene Hart. Met 60 melkkoeien en 40 stuks jongvee wordt er op ambachtelijke wijze naar receptuur van de voorgaande generaties boerenkaas bereid.
Op de 35 hectare grasland bij de boerderij grazen onze koeien in de seizoenen en oogsten wij ook het voer voor de winter. Zo voorzien wij het hele jaar in het eigen koeienvoer.
Door de slootkanten intact te houden en onbewerkt te laten, dragen wij bij aan het behoud van weidevogels en botanische slootkanten. Hiervoor zijn wij aangesloten bij een natuurvereniging. Zo proberen we de populatie van de weidevogels te laten groeien.
Ambachtelijke boerenkaas
Van de melk die de koeien geven, wordt een gedeelte geleverd aan grote zuivelbedrijven. Een ander gedeelte wordt gebruikt voor het maken van kaas. Deze ambachtelijke kaas leveren wij aan restaurants zoals Kom Eten en aan de Hortus Botanicus in Leiden, maar ook met veel plezier aan een groot aantal particuliere kaasklanten.
Uiteraard maken wij boerenkaas met de karakteristieke volle smaak. Daarnaast produceren wij met plezier diverse kruidenkazen, zoals brandnetel en komijn. In samenwerking met Kom Eten, mogen wij ook graag experimenteren met de smaak van de kaas en verschillende soorten kruiden, bijvoorbeeld met vadouvankruiden, en met truffel.
In samenwerking met Kom Eten, mogen wij ook graag experimenteren met de smaak van de kaas en verschillende soorten kruiden
Op afspraak is iedereen van harte welkom voor een rondleiding op het bedrijf en om te kijken bij de kaasbereiding. Ook kunt u een stuk kaas kopen in onze winkel aan huis.
Koos van Wieringen en Jack van Wieringen
Volg Kaasboerderij ‘t Groene hart op Facebook